Het juiste ERP-systeem kiezen voor jouw bedrijf, hoe doe je dat?

Wanneer je opzoek gaat naar een ERP-systeem voor jouw bedrijf heb je keuze uit honderden aanbieders. Dat maakt het behoorlijk lastig om software te vinden die precies aansluit op jouw behoeften en wensen. Vaak komen bepaalde functies bij uiteenlopende ERP-pakketten wel overeen, waardoor je moeilijk echt de belangrijke verschillen kunt bepalen. En je wilt natuurlijk ook niet enkel afgaan op de aanbevelingen van aanbieders. Hoe ga je dan het voor jou beste ERP-systeem kiezen? Wij hebben tien tips voor je op een rij gezet:

Banner

Tips om het beste ERP-systeem te kiezen

1. Vraag rond!

En dan bedoelen we niet bij mensen die jou graag een ERP-systeem zouden verkopen. Vraag gebruikers. Oftewel, benader een paar bevriende bedrijven die in ongeveer dezelfde branche opereren als jij en vraag welk ERP-pakket zij gebruiken. Zij kunnen je vertellen hoe het ongeveer werkt en wat de mogelijkheden zijn.

 

2. Zoek online.

Met Google kom je een heel eind natuurlijk, maar ken ook je grens! Stel beperkte selectie van ERP-pakketten samen. Ga niet meteen voor een te uitgebreide lijst met opties, maar houd het bij een stuk of drie. Op die manier blijft het overzichtelijk.

3. Maak gebruik van demo’s.

Vraag bijvoorbeeld de ERP-aanbieders die je online hebt gevonden om een demo te geven op basis van een vooraf geleverde bedrijfscasus.

4. Gebruik je gezond verstand.

Dat klinkt logisch, maar het is heel gemakkelijk om te verzanden in terminologie. Let er dus op dat je het jezelf niet te moeilijk maakt. Focus vooral op jouw doelen: wat wil je met het ERP-systeem bereiken?

5. Let op de onderscheidende factor.

De meeste ERP-pakketten bieden in de basis hetzelfde. Maar wat maakt de aanbieder uniek? Daar zit het cruciale verschil in. Verdiep je daar dus in. Sommige aanbieders zijn expert op een bepaald gebied. Zo is FinancialForce het enige customer centric ERP-systeem ter wereld.

6. Ga voor goede userinterface.

Gebruik een interface die zo is opgebouwd dat alleen informatie getoond wordt die van belang is voor elke specifieke gebruiker. Hiermee kan iedereen sneller werkzaamheden uitvoeren.

Niet alleen de software zelf, maar ook de manier waarop deze wordt aangeboden, speelt een belangrijke rol in de keuze voor jouw ERP-systeem. Word je bijvoorbeeld vakkundig begeleid bij de implementatie, of word je aan je lot overgelaten? Je kunt een fantastisch systeem hebben aangeschaft, maar wanneer de implementatie mislukt is het alsnog onbruikbaar. Neem de volgende punten dus mee in jouw beslissing:

7. Kies voor een leverancier die cloud-oplossingen biedt.

De toekomst voor ERP is te vinden in nog sneller toegang tot gegevens, online applicaties en 24/7 beschikbaarheid. Kies voor een leverancier die hierop inspeelt en mobiele applicaties, zoals CRM en agenda-applicaties aanbiedt, die toegankelijk zijn via PC, laptop en mobiele telefoon. Op deze manier is informatie overal en altijd voor handen.

8. Trek niet allerlei externe partijen aan.

Dit is een veelgemaakte fout. Kies liever een betrouwbare leverancier die alles doet: opleiding, implementatie en ondersteuning. Dat scheelt een hoop verwarring.

9. Neem een leverancier die meedenkt en innovatief is.

Bedrijven hebben vaak de neiging om traditioneel te selecteren. Ze dienen een waslijst aan wensen en eisen in, waarbij niet echt wordt gekeken naar relevantie. Hierdoor herautomatiseren ze in feite hun huidige werkwijze in een nieuw systeem. Dat is zonde.

10. Vind een leverancier die zich focust op jouw bedrijfsomvang en branche.

Deze kan door ervaring goed inschatten wat jij nodig hebt en waar je mogelijk tegenaan loopt.

Al met al zijn er best wat dingen waar je rekening mee moet houden bij een ERP-systeem kiezen. Echter, als je het in één keer goed doet, zul je hier jarenlang profijt van hebben. Het is dus zeker de moeite waard om grondig te werk te gaan.

 

Zoek jij een klantgericht ERP-systeem voor jouw bedrijf en wil je persoonlijk advies? Lees van verder op onze site of maak een afspraak!

Ontdek hoe jouw financiële afdeling kan groeien met Certinia

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je op onze nieuwsbrief

Inschrijven
close-link